Elever på Byremo videregående skole øver seg på å ta ordet

Kanskje er det starten på en deltakelse i lokalpolitikken, et verv i et lag eller en organisasjon? 10 elever holdt sine engasjerte taler om et tema de brenner for, og en jury hadde så det krevende oppdraget å skulle sende en av talerne videre i den nasjonale talekonkurransen som nettopp heter Ta ordet

rektor og vinneren smiler til kamera. foro - Klikk for stort bildeRetorikkkonkurranse Eli Ågedal

Julia Gundersen på vg2 elektro tar fredag 27.10 turen til Oslo og Blindern for å treffe andre skolevinnere og gjennomføre del en av semifinalen: Retorikkworkshop og veiledningsarbeid der det blant 60 deltakere skal velges ut 6 finalister. 

-Ender du opp med å tale i Bergen Kulturhus på selve finaledagen 21.11.23, Julia?

-Det har jeg jo et håp om, men det er nok mange andre gode taler der også. 

-Du holdt en modig og personlig tale retta mot lærere og PPT-systemet og hvor mye det kan bety for elever at riktige hjelpetiltak blir satt inn tidlig nok i skoleløpet. Hvordan var det å holde denne talen?  

-Jeg har drevet med teater, så det å stå foran et publikum gjør meg ikke så mye, men budskapet var skummelt å si, jeg har ikke delt dette med så mange. Etterpå følte jeg bare lettelse og jeg var fornøyd.  

-«Det er midt i blinken», kommenterer en stolt rektor Kenneth Hobbesland om opplegget, mens Julia laster ned de rette appene for Oslos kollektivtrafikk, «det er et velorganisert opplegg i regi av det fremste retorikkmiljøet i landet, institutt for informasjons- og medievitenskap ved universitetet i Bergen. Ta ordet er en arena for å ytre seg og ha muligheten til å påvirke». 

Temaer i elevenes taler var fraværsgrense, fyllekjøring, kostbare fritidstilbud for barn, fartsgrense og kjørekultur, kommunesammenslåing og troa på politikere, om hvordan ungdom har det her i landet, skolekrav og unges psykiske helse. 

Å være ung og å bli hørt var temaet i talen til tømrerklassen, fremført av Stine Haga Kristensen fra Kvinesdal. Og er det noen som har positiv erfaring i å bli hørt, og at det nytter å gi på når man får taletid, så er det denne tømrerklassen. I vår møtte de opp på et fylkesutvalgsmøte og bidrog med sine ord til å snu en politisk avgjørelse som ville betydd at de ikke kunne ha fullført sin vg2 tømrerutdannelse her på Byremo. 

Fire vg2-klasser har arbeidet litt ekstra med fagområdet tale i høst; elektro, helsearbeiderfaget, barne- og ungdomsarbeiderfaget og tømrerne, så det betyr at det er mange taletrengte ungdommer på Byremo vgs. som mener de har noe de skulle ha sagt. Trenger du en oppvakt ungdom til å holde en tale, så fins de i de indre bygder. Uansett, kunsten å kunne overbevise andre, det er en god kunst å øve på når det handler om de viktige og de mindre viktige temaene i livet.