Elever som går barne-og ungdomsarbeider og helsefagarbeiderutdanning har siden 2009 hatt "Romaniaprosjekt" som sitt internasjonaliseringsarbeid. Fra og med 2010 har hele skolen vært med på å støtte "Romaniaprosjektet" ved at pengene som blir samlet inn på "OD-dagen" brukes til hjelpearbeid i Romania.

Hvert år besøker elevene våre byen Zalau i Romania. Byen har ca. 67.000 innbyggere og ligger nord-vest i landet. Noe av innholdet på turene hit har vært å besøke ulike helseinstitusjoner, skoler og barnehjem. Vi har de siste årene støttet et barnehjem med sosialt samvær, leker og div. utstyr. Dette ligger i Cehu Silvaniei, en mindre by et par mil fra Zalau.

På barnehjemmet bor det ca.100 barn fra 3 mnd. til 18 år. Årsaken til at de har havnet på barnehjem er ofte at foreldrene ikke er i stand til å ta seg av dem, enten pga. rusproblemer, eller at de har så dårlig råd at de ikke kan gi dem de trenger.

Vårt inntrykk er at barna får dekket de mest grunnleggende behov som mat, klær og sin egen seng. Det de først og fremst mangler er nærhet og kontakt med voksne. Derfor synes vi det er flott å få bruke noen timer sammen med barna og oppleve hvor glade de er for at ungdom fra Norge kommer og vil leke med dem.

Barne-og ungdom og helsefagarbeiderklassen ønsker å følge opp dette prosjektet, og vi tenker at det kan være aktuelt å reise ned igjen til Romania også kommende skoleår. Vi ser det som viktig at våre ungdommer får se og oppleve andre forhold enn det vi har i Norge. Det å reise på tur sammen er viktig for klassemiljøet, og for å bli bedre kjent, både for lærere og elever.

av Døble, Oddmund Hennestad, publisert 31. mai 2013 | Skriv ut siden