Det er heldigvis ikke så ofte skolen har besøk av ambulanse, brannvesen, politi, vegvesen og nullvisjon på en og sammen dag. De var invitert til skolen i dag til den årlige trafikk og sikkerhetsdagen. Målet med dagen er å gi elevene informasjon om trafikksikkerhet og sikkerhet generelt. Videre er tanken at det skal være en dag med lite pekefinger, men med mulighet for å tenke igjennom valg og konsekvenser av valg både i trafikk og ellers i livet

Dagen startet med et foredrag av Nullvisjons Bjørn Ivar Birkeland. Han nevnt blant annet  at:

• Ungdommer har 40 ganger så høy ulykkesrisiko som voksne sjåfører
  • Ungdommer på bygda har 5 ganger større risiko som jevnaldrende i byene
  • Nullvisjonen er en visjon, altså noe vi strekker oss etter
  • Det foretas 130 000 kjøreturer daglig i ruset tilstand i Norge
  • Det er ca 11 000 personer som kjører daglig i alkoholpåvirket tilstand i Norge
  • Hva gjør man om man ser en person vil kjøre i ruspåvirket tilstand…….
  • En fartsøkning fra 70 til 80 km/t vil føre til at der man stopper i 70, vil man ha 45 km/t dersom hastigheten var 80 km/t da hindringen i veien ble oppdaget
  • Å bruke mobiltelefon i bil kan sammenlignes med 0,8 i promille

Det ble en flott dag der elevene fikk besøk av Brannvesen, politi, ambulansepersonell og Nullvisjon agder. Alkobriller, bråstopp, branslukking og hente utperson i røykfult rom, førstehjelp og samtale med politiet var de ulike postene elvene besøkte.

Dagen ble avsluttet med foredrag fra 18pluss.no, som er et gratis trafikkkurs for ungdom.  Martin Engesvoll Hasle som har blitt skadet i trafikkulykke kom også sammen med sine hjelpere for å fortelle om sitt liv og vise film. Til slutt fikk vi høre den sterke historien til Maria Tellefsen som fikk snudd livet på hodet da lillesøsteren omkom i en bilulykke.

Takk til alle som bidro til en fin dag.

av Døble, Oddmund Hennestad, publisert 3. mai 2016 | Skriv ut siden