Tungefoss kraftstasjon, som har stått tom i en årrekke, skal bli undervisningssted og skolemateriell. Det er klart etter at Vest-Agder fylkeskommune (VAF), som eier av Byremo videregående skole, og Agder Energi (AE) signerte avtale nylig. Tilgangen på dette unike skolematerieller gjør skolen i stand til å starte opp med fordypningsfagene energimontør og energioperatør, viktige fag for rekruttering av dyktige fagfolk til regionen.

-Samarbeidet med Vest-Agder fylkeskommune og Byremo videregående skole er unikt i landsmålestokk. På nedlagte Tungefoss skal elever ruste opp stasjonen, bygge en fullverdig kraftstasjon og produsere kraft av vann Agder Energi stiller til disposisjon, forteller konserndirektør Jan T. Tønnessen i AE.  Avtalen ble signert torsdag 27. mars, og våren 2015 skal det hele være i drift.

En stor dag

- Dette er en stor dag for Byremo videregående skole og dere unge, sa fylkesordfører Terje Damman etter at han hadde signert på avtalepapirene sammen med konserndirektør Jan T. Tønnessen. Damman understreket betydningen av Agder Energis holdning til samarbeid, og delte rundhåndet ut ros til alle involverte parter.

Damman oppfordret elever ved Byremo videregående skole, som også var samlet på Tungefoss, om å markedsføre fordypningsfagene energimontør og energioperatør som skolen kan starte opp når de nå har tilgang til Tungefoss.

- Bygg trives best når de er i bruk. Dette blir et flott og unikt undervisningssted. Her skal det utdannes fagfolk som skal bidra med fornybar energi som en del av klimaløsningen, sa Damman.

Skryt av skolen

Øystein Lauen, ved Byremo vgs har vært en drivkraft for å få på plass avtalen om bruk av Tungefoss. Hensikten er å skape entusiasme for fagutdanning innen kraftproduksjon og fornybar energi. Hensikten er at elever med fordypning innen energioperatør og energimontør, skal kunne drive kraftverket, men vi ser også for oss å kunne involvere elever fra andre fag. Elevene på byggfag blir sentrale aktører i ombygging og renovering av kraftstasjonens lokaler. I tillegg blir det en anleggsbit med vann og avløp. Elevene på TIP skal delta i mekanisk montasje og ombygging av inntak og rørgate. Elektroklassen skal gjøre store deler av kontrollanlegget og skjermoverføringen. I tillegg blir det nytt inntak og elektroinstallasjon i selve kraftstasjonsbygget.

Vil du vite mer om skolens planer, finner du mer informasjon oppe til høyre på denne siden.

Vil du lese hva Agder Energi skriver om prosjektet, les her.

Under kan du se bilder fra signeringsdagen. Fotograf, Christian Altmann (AE)

av Oddmund Hennestad Døble, Cheryl Macdonald, publisert 24. april 2014 | Skriv ut siden