Byremoelever lager framtidens skolebygg
Foto: Ungt Entreprenørskap.

Arne Sandrib, Ottar Watne, Karina Løland og Stian Kleveland fra Byremo videregående skole representerer Agder i den nasjonale energifinalen. I formiddag ble det hemmelige oppdraget annonsert for de nasjonale energifinalistene: Lag framtidens energieffektive skole!

–  Vi har mange forskjellige ideer. Samtidig må vi begrense kreativiteten litt, siden dette er en skole som skal bygges allerede om tre år. Derfor tar vi i utgangspunktet må bruke kjente løsninger på nye måter, i stedet for å finne på så mye helt nytt, sier Karina Løland.

Hun og de tre andre på gruppen er til daglig elever ved Byremo videregående skole. I november ble de kåret til de beste i Agder og de er nå inne i et hektisk døgn der de konkurrerer de mot 110 andre elever på nasjonal Gründercamp i teknologibyen Trondheim. I morgen kl. 13 har elever, veiledere og dommere gjort sitt og gruppen med den mest realistiske, nyskapende og framtidsrettede løsningen kan reise hjem med gullet.

Og det er ingen liten oppgave elevene har fått: "Sør-Trøndelag fylkeskommune skal bygge et energi- og klimaeffektivt skolebygg på Heimdal i Trondheim. Enova ønsker at skolebygget skal være et nasjonalt signalbygg og sette standard for hvordan skolebygg skal utformes i resten av landet de neste ti årene.", heter det i oppdragsteksten.

Ungdommene må komme med løsninger som gjør at skolen oppfyller fremtidens krav til energieffektivitet og en hensiktsmessig energiforsyning.

– Det er dagens unge som skal løse energi- og klimautfordringene Norge og verden står overfor. Vi trenger unge, kloke hoder som vil utvikle ny teknologi. I samarbeid med Ungt Entreprenørskap håper vi å trigge elevene til å satse på realfag. Realfag og entreprenørskap er en framtidsrettet og spennende karrierevei, sier Audhild Kvam, avdelingsdirektør for energibruk i Enova.

Det var fylkesordfører Tore O. Sandvik som annonserte oppdraget for elevene, og med seg for anledningen hadde han hele fylkesutvalget.

– Dette er et virkelig prosjekt. Vi skal bygge en ny skole i 2017, så det er viktig at alle gjør det ordentlig. Her er det samlet mange skarpe hoder som tenker utenfor boksen. Kanskje kan de komme med ideer som arkitekter og andre ikke har tenkt på, sier Sandvik som mener det er en stor ære og viktig for fylket og kunnskapsbyen Trondheim å være vertskap for gründercampen.

av Døble, Oddmund Hennestad, publisert 5. februar 2014 | Skriv ut siden